MadridCF
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2006-05-12
 
Menü
 
Madrid menü
 
Legendás játékosok
 
Z.Zidane-ról
 
Érdekességek
 
Letöltések
 
Szavazás #2
Legyen az oldalon lopásgátló?

Igen
Neee
Mind1
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Áttűnési effekt
 
Az oldal nyomtatása
Nyomtatás!
 
Jorge Valdano

Legendás játékosaink - XV. rész: Jorge Valdano

2005.09.01., Forrás: www.madridista.hu


Munkába vetett hite, és annak jutalma, a diadal végigkísérte Jorge Valdano-t egész sportpályafutása során. Különösebb visszhang nélkül érkezett Spanyolországba, de példaértékû bizalommal és a gyõzelem reményével. Tudta, hogy csak egy célja lehet: gyõzni! A Real Madrid játékosaként világbajnok lett. Késõbb edzõként, illetve egyéb tisztségeket betöltve a Bernabéu-ban maradt. Annál az egyesületnél, amely a legközelebb állt hozzá. A világ labdarúgásának egyik legegyedibb figurája. Nemcsak világbajnok játékos, sikeres edzõ, de újságíró, szakíró is. Eredetileg balszélsõ volt, de a híres argentín edzõ, Carlos Bilardo hatására a középpálya és a csatársor között ingázó összekötõként játszott a továbbiakban.

Jorge Alberto Valdano Castellano 1955-ben született Las Parejasban, Santa Fé tartományban. Mint majdnem minden argentin gyerek õ is világhírû futballista szeretett volna lenni. Már egész fiatal korában szülõvárosának utcáin rúgta a bõrt, de csak tizenöt évesen kezdett el komolyabban foglakozni a labdarúgással. A sportág iránti rajongása folyamatosan vált a mesterségévé.

Ifjúsági világbajnok
Csak tizenhat évesen csatlakozott egy nevesebb klubhoz, a Rosario-i Newells Old Boys-hoz, ahol két évig volt korosztályos csapatok játékosa. Teljesítményével számos alkalommal beverekedte magát az argentin ifjúsági válogatottba, amellyel 1975-ben a franciaországi Toulonban világbajnoki címet szerzett. Tizennyolc évesen felkerült a nagycsapatba, ahol technikás és gólerõs játékossá érett, ismertté vált, és európai csapatok kezdtek érdeklõdni utána. Elsõsorban Spanyolországból, amely akkoriban minden argentin játékos álma volt. A belpolitikai helyzet miatt el is hagyta Argentínát.

Jorge Valdano, hogy karrierjét még fényesebbé tegye, a Real Madrid-ba szeretett volna szerzõdni, de ez azért még odébb volt... Az addigi pályafutása mindenesetre sokat sejtetett. Jorge végül az ötvenes évek dicsõséges madridi BEK-menetelésében is tevékenyen részt vevõ José María Zárraga kezei alá került, aki akkor, 1975. májusában a másodosztályú Alavés-nél dolgozott. Valdano nem elbizakodottan, de magabiztosan vágott bele az új kalandokba. A 188 centis játékos négy idényen keresztül szerepelt a másodosztályban, ahol állandósította helyét a csapatban.

Zaragoza: a kiugrás
Talán túl sok idõt húzott le a második vonalban, de ez inkább csak elõnyére vált. Számos évonalbeli együttes érdeklõdött utána, de mind közül a legjobban a Zaragoza. Egyesek azt jósolták, hogy nem sok idõt fog Zaragozában tölteni, ez csak egy állomás lesz csupán számára, ehhez képest hosszú ideig, öt évig volt a klub játékosa. Valdano meg is mutatta képességeit, így a liga legkeresettebb játékosainak egyike lett. Sokat mozgó játékos volt, mindkét lábbal remekül bánt a labdával, valamint a fejjátéka is hasznos volt. Ez nem kerülhette el a többi klub vezetõinek figyelmét, akik idõként komoly ajánlatokat tettek szolgálataiért. A Real Madrid is tárgyalni kezdett a Zaragozával a játékos átigazolásáról. Bár úgy tûnt, könnyû lesz megkötni a szerzõdést, de az argentin játékosnak kicsit várnia kellett, hogy a klub és az õ aláírása is rajta legyen a papíron.

Real Madrid: a cél
Bár Valdano viszonylag "nagy összegért" szerzõdött Madridba, tudta, hogy mindig a maximumot kell nyújtania a mérkõzéseken. 1984. július 16-án csatlakozott a Real Madrid-hoz. Majdnem huszonkilenc évesen természetesen már kipróbált játékosnak számított Spanyolországban is és hazájában is, amely válogatottjával részt vett a spanyolországi világbajnokságon. Érkezése után hamar beilleszkedett a csapatba. Ezt két fontos tény is mutatja: az egyik, hogy nagyon jól megértették egymást az akkoriban feltûnõ "Quinta del Buitre" nevû formációval (a "Keselyû ötöse": öt nagyszerû fiatal madridi játékos alkotta, akik akkoriban rutinos játékosok magabiztosságával uralták a pályát), és az eredmények is jöttek. A másik, ami némileg az elsõbõl is következik, hogy Ramon Mendoza elnökletével egy új nagycsapat formálódott, amely számos nagyszerû délutánt szerzett a madridista közönségnek.

A hivatalos bemutatkozása mondjuk eléggé balszerencsésre sikeredett. Miután túl voltak egy eredményes elõszezonon, az elsõ ligameccse elõtt a bemelegítésnél rögtön izomsérülést szenvedett. Így nem kerülhetett be a csapatba, sõt, a bajnokság elsõ nyolc fordulóját ki kellett hagynia. Azonban miután felépült, vissza tudta szerezni helyét, mivel nem szeretett volna a padon ücsörögni. Az átalakulás évében Jorge Valdano kiemelkedõ munkát végzett. A Real Madrid az ötödik helyet szerezte meg a bajnokságban, de indulhatott az UEFA-kupában. A jutalom pedig a Real Madrid számára hetedik európai kupa képében jelentkezett, Valdano-nak azonban ez volt az elsõ. Még egy címet azonban begyûjtött abban az évben a Madriddal, a spanyol ligakupát úgy, hogy legyõzték a nagy riválisokat, az Atlético-t, és a Barcelonát is.

Jorge Valdano: jó helyen, jó idõben
A következõ két szezon (1985-86 és 1986-87) volt Valdano számára a legdicsõségesebb madridi játékosként. Ismét összeállt egy olyan társaság, amelyben sok labdamûvész szerepelt, de csapatként is nagyszerûen mûködtek: tapasztalat, tudás, fiatalság, gólérzékenység... többek között. Tapasztalt játékosok mellet, mint például Camacho, Juanito, Santillana és ide sorolnám Valdano-t is, a látványos focit játszók: Hugo Sánchez, Gordillo és Maceda, plusz a Keselyû ötöse. Az elkövetkezõ öt évben nem nagyon volt ellenfelük Spanyolországban. Sikeres és gazdag játékossá vált köszönhetõen a bajnoki címeknek és különösen a két UEFA-kupa gyõzelemnek.

Valdano 36 teljes mérkõzést játszott és 11-szer volt csere az 1985-86-os szezonban. Huszonöt gólt szerzett, ebbõl tizenhetet a bajnokságban, amelyben a góllövõlista második helyét érte el Hugo Sánchez mögött. A bajnokság végén Valdano a következõket mondta: "A bajnoki cím megszerzése életem egyik legnagyobb sportélménye. Ahhoz, hogy nagyot alkoss a fociban, jó helyen kell lenni jó idõben. A mostani csapat tagjaival mi ugyanolyan szerencsések vagyunk." Az 1985-86-os idény minden bizonnyal felejthetetlen Valdano számára: a Real Madrid-dal megnyert trófeák mellett az argentin válogatottal világbajnok lett, még gólt is szerzett a németek elleni döntõben.

Betegsége, visszavonulás
Az 1986-87-es szezonnak azzal a céllal vágott neki, hogy meg kell nyerni a Bajnokcsapatok Európa Kupáját. Kezdetben minden jól alakult, a csapat nyerte a meccseket. De amikor már minden jól ment volna, amikor a csapat vezette a bajnokságot, látványosan visszaesett a formája betegsége miatt.

Valdano kihagyott néhány edzést, mivel a szokatlan visszaesés miatt a Klub orvosai megvizsgálták, és rájöttek a formahanyatlás okára: májgyulladás. 1987. március 1-jén játszotta utolsó meccsét a Creu Alta de Sabadell ellen madridi színekben.

A kezelések hosszúra nyúltak, így Valdano számára a szezon véget ért, és ami a legrosszabb, játékospályafutása is. 1987. június 30-án járt le a szerzõdése, bajnoki címmel búcsúzott, fontos szerepe volt abban, hogy megnyerték. Bár a következõ évadra még megpróbálkozott a visszatéréssel, de ez már nem volt lehetséges. Valdano madridi játékosévei véget értek...

Tekintélyes edzõ
Edzõi karrierje ugyanúgy kezdõdött, mint játékoskarrierje. Edzõként is az ifjúsági csapatnál kezdte. Az 1988-89-es bajnokságban a Real Madrid B-t edzette. Aztán még két évet eltöltött itt, majd 1992. április 14-én Tenerifére került. A 31. fordulóban vette át a csapatot a szintén argentin Solari-tól. A tizenhatodik helyen álltak a táblázaton, a hátralévõ hét meccsbõl viszont hármat megnyertek, hármat döntetlenre hoztak és mindössze egyet vesztettek el. Ez a tizenharmadik helyre vezette végül a gárdát.

Amint lehetségessé vált, Valdano összerakott egy versenyképes csapatot Tenerifén, és a szerény anyagi helyzetben lévõ sziget csapatát felemelte a "nagyok" közé. Az 1992-93-mas bajnokságban az ötödik helyre vezette õket, és óriási sikerként elkönyvelve indulhattak - történetük során elõször - az UEFA-kupában.

Az 1994-95-ös évben Valdano már a Real Madrid-nál edzõsködött. Elválaszthatatlan segítõivel (Angel Cappa, Angel Félix és Alberto Giráldez) azt a feladatot kapta, hogy gyõztes csapatot rakjon össze saját módszerei szerint, és hogy támadó felfogású legyen. Egy olyan együttest, amely ki tudja elégíteni a madridista közönséget. A vállalkozást siker koronázta. Jorge Valdano vezetésével néhány év szünet után megnyerték a bajnoki címet.

2000-tõl 2004-ig Perez elnök elsõ ciklusa alatt a Real Madrid sportigazgatója volt.

Valdano számokban
Név: Jorge Alberto Valdano Castellano
Születési idõ/hely: 1955. október 4, Las Parejas (Santa Fé) Argentína
1984. július 16-án csatlakozott a klubhoz, és 1987. június 30-án hagyta el a Real Madrid-ot (mint játékos).

Klubjai:
Newells Old Boys (argentín, 1973-75), Deportivo Alavés, Real Zaragoza, Real Madrid (1984-87)

Eredményei:
3-szoros spanyol bajnok (ebbõl 1 edzõként)
2-szeres UEFA-kupa gyõztes
1-szeres spanyol ligakupa-gyõztes
1-szeres világbajnok

Egyéb trófeái:
1 Santiago Bernabéu-kupa
1 Trofeo Colombino
1 Ciudad de la Línea
1 Ciudad de Barcelona

Jorge Valdano 142-szer játszott a Real Madrid-ban, ebben benne vannak a hivatalos és a barátságos meccsek is. Tétmeccsen 56 gólt szerzett.

 
VILÁGBAJNOKSÁG 2006
 
Óra
 
Real cimer
 
Üdv az oldalon
 
A Nap képe
 
Szavazás
Ki nyeri a 2006-os világbajnokságot????

Németország
Anglia
Brazilia
Franciaország
Spanyolország
Más
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Santiago Bernabeu stadion belülről
 
Játékosok
 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Öröm pillanatok
 
Sulis Cuccok (SAJÁT KÉSZITÉS)
 
Egy Roberto Carlos bomba
 
Online látogatók
látotagó olvassa a lapot.
 

STAR STABLE ONLINE BLOG - Kattints ha te is játszol a játékkal, vagy csak érdekel :) Puszi Daisy    *****    ANEZKABLOG megnyitotta kapuit, ahol a valódi, õszinte életét, véleményét olvashatjátok el!    *****    Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    ♛ ANELIATH ☉ varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!    *****    Rendelj szeretteidnek, asztrológiai elemzéseket, a 20-25 oldalas születési horoszkóp elõrejelzéssel,nagyon szép ajándék!    *****    Hamarosan, karácsony:rendelj, születési, elõrejelzési, párkapcsolati, fogamzási,hold horoszkópot, biotérképet ajándékba!    *****    szekelyhirdeto    *****    Te mit tennél, hogy a legnagyobb titkod, titok is maradjon?