MadridCF
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2006-05-12
 
Menü
 
Madrid menü
 
Legendás játékosok
 
Z.Zidane-ról
 
Érdekességek
 
Letöltések
 
Szavazás #2
Legyen az oldalon lopásgátló?

Igen
Neee
Mind1
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Áttűnési effekt
 
Az oldal nyomtatása
Nyomtatás!
 
Stadion

Santiago Bernabeu Stadion


Az öt csillagos futballszentély
A Santiago Bernabéu stadion nem csak Spanyolország, hanem az egész földkerekség egyik legnagyobb hírű futballszentélye. Ez a hely sokak, de főként a Real Madridért szorítók szemében egy szent hely, amely jelentősen hozzájárul a királyi gárda hírnevéhez, s hatalmas történelmi múltra tekint vissza. A Bernabéu stadion a Real Madrid korábbi legendás elnökéről, Don Santiago Bernabéuról kapta a nevét, aki 1943-tól egészen 1978-ig állt a fővárosi gárda élén. Santiago Bernabéu úgy gondolta, hogy a Real Madridnak mindenképpen szüksége van egy olyan stadionra, ahová nem csak 20-30 ezer ember fér be, hanem több mint 100 ezer, ezért hozzálátott a monumentális létesítmény megépítéséhez. A Madridnak természetesen ezt megelőzően is volt stadionja, ám ezek egyike sem felelt meg a presidente követelményeinek. A gárda 1912-től 1924-ig az O’donell nevű pályán futballozott, s ez esetben nem véletlen, hogy nem használom a stadion jelzőt, ugyanis ez a létesítmény inkább hasonlított egy zöld mezőhöz, mint egy komplett stadionhoz. 1924-től aztán elhagyva az O’donellt, új székhelyet választott magának a gárda. A stadion a Chamartín nevet viselte. Majd 1947-ben Santiago Bernabéu jelentős vállalkozásra szánta el magát. Elkezdte felépíteni az akkori kor egyik legmodernebb és leghatalmasabb stadionját, a modern Chamartínt. A csodálatos létesítményt egy Belenenses elleni mérkőzéssel avatták fel, s innentől kezdve az O’donellhez közeli Chamartín a Real Madrid történelmének egyik legjelentősebb pontja lett.

A stadionba több mint 150 ezer ember fért be, s egészen 1955. január 4-ig Chamartín néven futott, ezután viszont közös megegyezéssel Santiago Bernabéura cserélte nevét. Méltó tisztelgés az akkor még remek egészségi állapotnak örvendő elnök előtt. A Bernabéut egyébként meglehetősen nehezen sikerült felépítenie a klubnak, számos ember áldozatos munkáját kívánta a projekt megvalósítása. A stadion létrejöttében jelentős szerepe van az akkori pártoló tagoknak is, akik pénzösszeggel járultak hozzá a Chamartín majd később a Bernabéu létrejöttéért. Ennek fejében természetesen a támogatók ingyen és bérmentve használhatták a stadion környéki úszómedencét, tornatermet, sőt még magát a kórházat is. A Bernabéu számos változáson ment át az elmúlt évtizedekben, ám az alapok még mindig nagyon jól láthatóak. A befogadóképességet figyelembe véve elmondható, hogy még az 50-es években közel 130 ezer ember szurkolhatott a helyszínen kedvenceiért, manapság „mindössze” 80 ezren tehetik ezt meg, ami persze nagyban összefügg az állóhelyek megszűntetésével is.

Florentino Pérez hatalomra kerülése után, nem egy, a Bernabéu stadiont is érintő döntést hozott. Az egyik például az volt, hogy a tető még fedetlen részére fedelet húzott, így mostanra a Bernabéu egyik oldala amolyan kupola alakzatot képez. A munkálatok 2003-ban fejeződtek be, ráadásul ezzel a művelettel Pérez tovább bővítette a Bernabéu befogadóképességét, amely 2003 előtt nagyjából 75 ezer néző befogadására volt alkalmas, mára azonban akár 80 ezren is megtekinthetik a Real Madrid hazai összecsapásait. A legjelentősebb tervezete azonban nem ez volt Florentino Péreznek, hanem a következő: Alakítsuk át a Santiago Bernabéut a világ legjobb stadionjává! – Hangoztatta Pérez a 2004-es elnökválasztáson. Hogy ezalatt mit is értett? A presidente szeretné, ha az elkövetkezendő években a teljes Bernabéut be lehetne fedni, egy be-ki húzható tető segítségével. A tervek impozánsak, s ha Pérez valóban beváltja ígéretét, akkor a Bernabéu tényleg a világ elsőszámú futballszentélye lesz. Ha most még nem az, persze.

Jelentős rendezvények a Santiago Bernabéuban
Bernabéu stadion olykor nem csak a Real Madrid hazai mérkőzéseinek ad otthont. 1982-ben mint azt gondolom sokan tudják, Spanyolországban rendezték a labdarúgó-világbajnokságot, melynek döntőjének éppen a madridi katlan adott otthont. Ezen kívül itt ugyancsak ebben az esztendőben, II. János Pál pápa is tiszteletét tette a Bernabéu stadionban, mivel akkor éppen Spanyolországban hirdette az Isten igéjét, így a Bernabéu remek gyűjtőhelynek bizonyult. De a Bernabéuban rendezték a 2002-es spanyol Király-kupa döntőjét is, valamint ez a szentély adott otthont az 1957-es BEK döntőnek is, ahol a Real Madrid a Fiorentina csapatát fektette két vállra, s nyerte ezzel meg fennállásának akkor még csak második Európa-kupáját. De nem csak egy világeseményt rendeztek a Real Madrid otthonában, mivel 1964-ben a Bernabéuban rendezték a labdarúgó Európa bajnokság fináléját is. Ezen kívül még említést érdemel az is, hogy 2002-ben a Bernabéu stadionban volt a Vuelta de Espana nevű országúti-kerékpárverseny befutója.

A Bernabéu ékköve: avagy a múzeum
Ha a Bernabéu stadionról ejtünk szót, akkor elengedhetetlen kötelességünk említést tenni a múzeumról amely a stadionban található, s tán joggal érdemli ki a világ egyik legcsodálatosabb és leginkább látványosabb emléktermét. Hogy miért is? Elvégre sokak joggal állíthatják, hogy a Barcelona vagy a Manchester United egyébként hasonlóképp impozáns múzeuma is van olyan mint a Madridé. De ne felejtsük el, hogy a Real Madridban játszottak a világ labdarúgásának legnagyobb alakjai, Zamorától kezdve egészen Ronaldóig. Ha az ember beteszi a lábát ebbe a múzeumba, úgy érzi, hogy ismét találkozhat a korábbi élő legendákkal, még akkor is, ha sajnos sokak közülük már nincsenek az élők soraiban. A múzeumban megtalálható egy plakáton a klubtörténelem valamennyi játékosának neve – így természetesen Puskás Ferencé is -, arcképe és az összes eddig felhalmozott trófea. Az ember amikor belép, mindent szeretne megörökíteni, mivel ennyi trófeával aligha találkozhat bárhol is. Ha a szerencsés látogatónak kedve szottyan az éppen aktuális csapatképpel együtt lefotóztatni saját magát, azt is megteheti, mivel a múzeumban a kosárlabdacsapat csapatképe mellett egy óriás fotón értelem szerűen megtalálható a futballisták hivatalos csapatfotója is.

Amit semmiképpen ne hagyj ki!
Ha már túl vagy a Real Madrid hazai mérkőzésének megtekintésén, de nem sikerült minőségi fotókat készítened, mindenképpen vegyél részt az úgynevezett Bernabéu-túrán, mely alatt lehetőséged nyílik mulasztásod pótlására. A túra során miután belépőt igényeltél a pénztárból, végigjárhatod a stadiont, s közben akár a kispadokat is kipróbálhatod, ha úgy tartja kedved. Ezen kívül az idegenvezetők elkísérnek a stadion felső és alsó-karéjaiba is, valamint megnézheted a vendégöltözőt, s akár te magad is kifuthatsz a játékos kijáróból, ha éppen Roberto Carlost kívánod utánozni. A VIP-páholyt testközelből tekintheted meg, valamint ha ravasz és elég gyors vagy – és sikerül becsapnod a jelenlévő néhány biztonsági őrt – akkor füvet is lophatsz a Bernabéu szent gyepéről. A túrára 10.30-tól egészen 18.30-ig bármikor bemenetelt kaphatsz, s a közel fél órás séta alatt, garantált élményekkel gazdagodsz. Azt mindenképpen jegyezd meg, hogy amennyiben rendelkezel Real Madrid tagsági-igazolvánnyal (Carnet Madridistával) akkor a bemenet csupán 7 euró körüli összeg. Már csak ezért is megéri csatlakozni a Pena Madridista Hungarához. Ha vásárolni szeretnél, akkor azt akár a túra alatt is megteheted. Hogy hogyan? Nos úgy, hogy a turné utolsó állomása a Real Madrid bolt, ahol kedved szerint vásárolhatsz mezt, bögrét, labdát és értékesebbnél-értékesebb könyveket, bár az is igaz, hogy az árak meglehetősen borsosak. Mindenképpen ki kell még emelni a stadion mellett található Real Café-t, ahol akár az ebédedet is elfogyaszthatod, miközben a Real Madrid Televízió élő adása szórakoztat.

Adatok a Santiago Bernabéu stadionról
Átadás: 1947. december 14.
Építész: Pepe Castell
Befogadóképesség: 80.354 fő
Pályaméret: 106 x 70 méter
Elhelyezkedés: Concha Espina 1., 28036 Madrid
Telefon: +34 (91) 398-4300
Fax: +34 (91) 344-0695
Hivatalos weboldal: www.estadiosantiagobernabeu.com
Szórakozási lehetőség: Kávézó, Bernabéu-túra, Múzeum, Real Madrid bolt

 
VILÁGBAJNOKSÁG 2006
 
Óra
 
Real cimer
 
Üdv az oldalon
 
A Nap képe
 
Szavazás
Ki nyeri a 2006-os világbajnokságot????

Németország
Anglia
Brazilia
Franciaország
Spanyolország
Más
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Santiago Bernabeu stadion belülről
 
Játékosok
 
Chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Öröm pillanatok
 
Sulis Cuccok (SAJÁT KÉSZITÉS)
 
Egy Roberto Carlos bomba
 
Online látogatók
látotagó olvassa a lapot.
 

STAR STABLE ONLINE BLOG - Kattints ha te is játszol a játékkal, vagy csak érdekel :) Puszi Daisy    *****    ANEZKABLOG megnyitotta kapuit, ahol a valódi, õszinte életét, véleményét olvashatjátok el!    *****    Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    ♛ ANELIATH ☉ varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!    *****    Rendelj szeretteidnek, asztrológiai elemzéseket, a 20-25 oldalas születési horoszkóp elõrejelzéssel,nagyon szép ajándék!    *****    Hamarosan, karácsony:rendelj, születési, elõrejelzési, párkapcsolati, fogamzási,hold horoszkópot, biotérképet ajándékba!    *****    szekelyhirdeto    *****    Te mit tennél, hogy a legnagyobb titkod, titok is maradjon?